Voorjaarsronde SDE+ op 12 maart 2019 open
In 2019 zijn er 2 openstellingsrondes voor de stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). De eerste ronde staat open van 12 maart tot en met 4 april en heeft een verplichtingenbudget van 5 miljard euro. Een tweede openstellingsronde is voorzien in het najaar met eveneens een verplichtingenbudget van 5 miljard euro. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat neemt daarover een definitief besluit na de sluiting en mede op basis van de uitkomsten van de voorjaarsronde 2019. Wiebes schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.
Voor 2018 was er nog in totaal 12 miljard euro voor de regeling beschikbaar. Wiebes gaat ervan uit dat met een budget van 10 miljard euro voldoende ruimte wordt geboden aan nieuwe projecten om koers te houden richting een hoger aandeel hernieuwbare energie en daarmee een CO2-emissiereductie van 49% in 2030. De SDE+ staat open voor projecten die energie opwekken uit hernieuwbare bronnen zoals wind, biomassa, zon, geothermie en water. Dit leidt tot de opwekking van hernieuwbare warmte, elektriciteit en gas waaronder vervolgens onderscheidende categorieën productie-installaties vallen. Deze categorieën zijn zo gekozen dat zoveel mogelijk marktrijpe technieken in aanmerking komen voor subsidie. Per techniek gelden jaarlijks specifieke voorwaarden.
Gefaseerde openstelling
Het SDE+ 2019 budget wordt in fases opengesteld voor hernieuwbare energieprojecten. In de eerste week kunnen alleen projecten met technologieën met een basisbedrag van maximaal 0,09 euro per kilowattuur indienen. Vervolgens wordt de regeling stapsgewijs opengesteld voor duurdere projecten tot aan de fasegrens van achtereenvolgens 0,11 euro per kilowattuur en 0,13 euro per kilowattuur. Gedurende de openstelling van de SDE+ hebben aanvragers de mogelijkheid om hun projecten in de 'vrije categorie' in te dienen, dat wil zeggen een vrije keuze van een basisbedrag onder het vastgestelde maximum voor de betreffende techniek. Ondernemers worden zo geprikkeld om projecten voor een lagere prijs in te dienen en daarmee meer kans te maken op subsidie.
Maximering van het basisbedrag
Het maximale basisbedrag waarvoor technieken aanspraak kunnen maken op de SDE+ is net als vorig jaar 0,13 euro per kilowattuur. Technieken met een basisbedrag hoger dan dit niveau kunnen aanspraak maken op de SDE+, maar voor deze projecten zal niet de gehele onrendabele top worden vergoed. Uitrol van technieken met een hoger basisbedrag past op dit moment niet bij een kosteneffectieve uitrol van hernieuwbare energie. Waar mogelijk ondersteunt Wiebes deze technieken met het innovatie-instrumentarium om tot een verdere kostendaling te komen, zodat deze in de toekomst beter in staat zijn om kosteneffectief bij te dragen aan de energietransitie.
Zie voor meer informatie de site van het Ministerie van EZK.
Bron:
Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, 21/12/2018
Publicatie: 03-01-2019