'Kringloopvisie vraagt om dierlijke mestproducten op maat'
In de kringlooplandbouw moet alle mest een hoogwaardige grondstof voor het grasland en de akkerbouw worden. Veehouders moeten aan mestscheiding gaan doen, waarbij ze de mest scheiden in een dikke fractie – met fosfaat en vezels – en een dunne fractie – met stikstof en kalium. Op die manier kunnen ze nutriënten op maat gaan leveren aan de akkerbouwers en krijgt de mest waarde, stelt dr. ir. Oene Oenema, onderzoeker en hoogleraar Nutriëntenmanagement en Bodemvruchtbaarheid aan de Wageningen Universiteit.
"Momenteel wordt 25% van de in Nederland geproduceerde mest uitgevoerd naar omringende landen", zegt Oenema. "Wanneer Nederland stopt met de mestexport, zouden we de veestapel met 25% moeten reduceren om geen mestoverschotten te hebben. Maar Nederlandse boeren gebruiken op dit moment ook kunstmest. In de kringloopvisie is het idee dat het gebruik van kunstmest wordt afgebouwd, zodat de landbouw minder grondstoffen gebruikt. Als gevolg daarvan komt er de komende jaren meer vraag naar dierlijke mest en is er wellicht toch ruimte voor meer vee", aldus Oenema.
Proefbedrijf De Marke in Hengelo werkt een aantal van deze kringloopprincipes uit. Het is een melkveebedrijf dat zelf het veevoer produceert. Mest en mineralen worden zo efficiënt mogelijk gebruikt zodat de behoefte aan grondstoffen en energie zo laag mogelijk is. Het bedrijf gebruikt sinds 1993 geen fosfaatkunstmest meer en nauwelijks nog stikstofkunstmest. De koeien vreten veel kuil en weinig krachtvoer, waardoor de ammoniakemissie van het bedrijf laag is. De Marke biedt een vorm van kringlooplandbouw voor de melkveehouderij, maar de kringlooplandbouw moet ook gaan gelden voor de akkerbouw. Een goede bodem vormt de basis van de kringlooplandbouw.
Bron:
Wageningen World, december 2018
Publicatie: 31-12-2018