Coöperatie IJskoud wil Twents biogasnetwerk graag opschalen

Zes veehouders uit Noord-Deurningen in Overijssel vergisten sinds najaar 2019 - als coöperatie IJskoud - koeienmest tot biogas en digestaat. Via 10 kilometer aan nieuwe biogasleidingen belandt het biogas bij twee bedrijven die voorheen aardgas gebruikten: kwekerij Aarninkhof en industrieel grootverbruiker BYK in Denekamp. In totaal werd in een half jaar al op bijna 500.000 kuub biogas geproduceerd.
Dagverse mest gaat van de mestput van het melkveebedrijf naar de mestsilo en vervolgens de monovergister in. Het biogas wordt direct onttrokken en daarna gedroogd en ontzwaveld tot het aan de kwaliteitseisen voldoet. Vervolgens gaat het biogas via leidingen de grond in naar de twee lokale afnemers. Elk deelnemen bedrijf ontving 50% subsidie op de monovergister. Ook hebben de 6 veehouders 12 jaar de tijd om de 10 kilometer aan biogasleidingen aan de netbeheerder terug te betalen.

Coöperatie IJskoud wil het netwerk graag uitbreiden. Een studie naar uitbreiding van het biogasnetwerk - dat langs meer dan 15 veebedrijven loopt - is al afgerond. Ook zijn er de bestaande gasleidingen van de NAM en de Gasunie die boeren en afnemers kunnen verbinden. De gemeentes Oldenzaal, Losser, Dinkelland en Tubbergen tellen samen 525 veehouders met gemiddeld 100 koeien. Die kunnen in potentie het equivalent van 50 tot 60 miljoen kuub aardgas produceren.

Het digestaat dat na de vergisting van mest resteert wordt dit voorjaar voor het eerst uitgereden op gras- en maisland. Wageningen University & Research gaat dit 3 jaar lang monitoren en onderzoeken. De veehouders denken dat ze met hun methode de stikstofuitstoot van hun bedrijven met 50% tot 70% kunnen reduceren.
Bron: Boerderij Vandaag, 15/04/2020
Publicatie: 16-04-2020