Oproep voor PPS-projecten
In deze fase gaat het om indienen van ideeën van projecten, voorstellen hoeven nog niet volledig te zijn uitgewerkt.
KIA is uitgangspunt
Vorig jaar is er de KIA Landbouw, Water, Voedsel 2020-2023. Deze KIA is leidend bij het beoordelen van de ingediende voorstellen. De KIA gaat uit van zes missies (zie hieronder). Met name voor missie A: Kringlooplandbouw is mestverwaarding erg belangrijk.
In iedere missie zijn prioriteiten benoemd. Voor missie A zijn dat:
- Duurzaam terugwinnen van nutriënten uit mest en andere reststromen
- Duurzame benutting van herwonnen nutriënten in de landbouw
- Het verminderen van stikstofemissies, via brongerichte maatregelen, in de hele cyclus: voer-dier-stal-mest-bodem-plant
De oproep is breed voor alle projecten die aansluiten bij de missies in de KIA. Echter: projecten die direct aansluiten op deze prioriteiten krijgen voorrang bij het beoordelen.
In de tekst van een bijbehorende document worden voorbeelden gegeven van projecten die hieraan voldoen. In het oog springend zijn:
- Het ontwikkelen van meststoffen met meer waarde.
- Verlagen van investering en operationele kosten van mestverwerkingsinstallaties.
- Ontwikkelen van evenwichts- en precisielandbouwtechnieken met aangepaste meststoffen.
- Verlagen van energieverbruik van mestverwerking, en dit koppelen aan productie van energie uit mest en andere organische reststromen.
- Het ontwikkelen van praktisch haalbare processen en technologieën voor analyseren en het verwijderen van o.a. pathogenen, zware metalen, medicijnresten, antibiotica resistentie uit her te gebruiken organische stromen en teruggewonnen eindproducten.
- Ketenborging van herwonnen nutriënten, meststoffen en andere grondstoffen.
Voor wie is de oproep bedoeld?
De oproep is bedoeld voor onderzoeksprojecten waarin bedrijven, brancheorganisaties, NGO’s en publieke organisaties met erkende onderzoeksorganisaties (Wageningen, maar ook Technische Universiteiten, TNO etc) willen samenwerken.
Hoe gaat het in zijn werk?
Een PPS gaat uit van een publiek-private samenwerking, en dat betekent dat zowel het bedrijfsleven als de overheid investeren in een project. De bedoeling van deze aanpak is dat de wetenschappelijke expertise beschikbaar komt voor bedrijven, en dat de onderzoeksinstituten zich richten op thema’s die voor het bedrijfsleven van belang zijn.
Het budget van de overheid wordt hierbij niet uitgereikt als subsidie, maar in de vorm van onderzoekscapaciteit bij een erkend onderzoeksinstituut.
Een richtlijn voor de financiering van een project is als volgt:
- 50% van het project wordt betaald door de overheid in de vorm van uren of andere kosten bij het instituut.
- Minimaal 25% eigen bijdrage in cash.
- Tot 25% eigen bijdrage in kind. In kind kan zijn eigen uren, maar ook bijvoorbeeld het beschikbaar stellen van materialen, testfaciliteiten en dergelijke.
Er zijn ook varianten met een lagere private cofinanciering, maar dit moet dan aantoonbaar worden gemotiveerd. Voor de exacte beschrijving van de voorwaarden verwijs ik u naar de call tekst. Op blz. 3 en blz. 34 van deze tekst wordt uitleg gegeven over de eigen bijdrage.
Indienen
Het indieningsproces bestaat uit twee fasen. In de eerste fase wordt een projectidee ingediend met een korte omschrijving van het beoogde onderzoek, de (voorziene) deelnemende projectpartners en kennisinstellingen en een budgetberekening. De sluitingstermijn voor het indienen van projectideeën is 31 mei. De indieners krijgen daarna een advies over de mate waarin het voorstel past bij de prioriteiten van de oproep, maar het advies kan ook suggesties geven voor samenwerking met andere consortia. Daarna krijgen de indieners tot en met 14 september 2020 de gelegenheid om het projectidee uit te werken in een onderzoeksvoorstel.
Hoe verder?
Als u zelf direct al een concreet idee heeft dat u wilt indienen, dan kunt u dit indienen via deze link. Op https://kia-landbouwwatervoedsel.nl/regelingen/ staat een format voor een formulier dat u bij de aanvraag kunt bijvoegen.
Als u wel een idee heeft voor een onderzoek, maar u weet nog niet hoe dat moet worden uitgewerkt, of u zoekt samenwerking met andere bedrijven of organisaties, dan nodigen we u uit om dat met ons te bespreken. Dan gaan we met u aan de slag om dit verder uit te werken.
U kunt hiervoor contact opnemen met Jan Roefs, via de mail of telefonisch op 06-51013712.
Over de topsectoren
De Nederlandse regering heeft negen sectoren benoemd als topsector. Dit zijn de sectoren die wereldwijd toonaangevend zijn, en waar de overheid op focust in het economische en innovatiebeleid. Hiermee wil men deze sectoren verder versterken, zowel economisch als qua duurzaamheid. Twee van die negen sectoren zijn Agri&Food en Tuinbouw&Uitgangsmaterialen.
Over de KIA Landbouw, Water, Voedsel
Drie topsectoren: Agro&Food, Tuinbouw&Uitgangsmaterialen en Water&Maritiem hebben de handen ineengeslagen, en samen een Kennis- en Innovatieagenda gemaakt, de KIA Landbouw, Water, Voedsel 2020-2023.
In de KIA zes missies opgesteld: dit zijn (met name maatschappelijke) doelstellingen die de topsectorenteams willen realiseren. Door van thematische missies uit te gaan wil men sectoroverschrijdende samenwerking bevorderen.
Binnen de missies zijn zogenaamde MMIP’s benoemd: Meerjarige Missiegedreven InnovatieProgramma’s. Dit zijn verder uitgewerkte thema’s waar ook een aantal ambities zijn benoemd.
- Kringlooplandbouw, met o.a. de volgende MMIP’s:
- MMIP A1 Verminderen fossiele nutriënten, water en stikstofdepositie
- MMIP A2 Gezonde, robuuste bodem en teeltsystemen
- MMIP A3 Hergebruik organische zij- en reststromen
- Klimaatneutrale landbouw en voedselproductie, met o.a. de volgende MMIP’s:
- MMIP B1 Emissiereductie methaan veehouderij
- MMIP B2 Landbouwbodems, emissiereductie lachgas en verhoging koolstofvastlegging
- MMIP B5 Energiebesparing, -productie en -gebruik
- MMIP B6 Productie en gebruik van biomassa
- Klimaatbestendig landelijk en stedelijk gebied
- Gewaardeerd, gezond en veilig voedsel
- Duurzame en veilige Noordzee
- Nederland als best beschermde delta te wereld.
Daarnaast zijn twee sleuteltechnologieën benoemd, die los van een specifieke missie als cruciaal worden benoemd: S1: Smart Technologies in Agri-Horti-Water-Food en S2: Biotechnologie en veredeling.
Er zijn meer MMIP’s benoemd (bij alle zes de missies), maar die worden in dit artikel niet allemaal benoemd. Voor een volledig overzicht, met een uitgebreide omschrijving verwijzen we u naar de website van de KIA.
Met name voor Missie A (Kringlooplandbouw), en in mindere mate bij missie B en D is mestverwaarding erg belangrijk.
