Vooral buiten Nederland interesse voor NIR op mesttank

Het gebruik van de NIR-techniek op mesttanks maakt in Nederland nog weinig opgang. In het buitenland wordt de techniek wel omarmd. Een van de redenen is de hoge prijs. Een NIR-systeem kost circa 35.000 euro zonder gps en Isobus-koppeling. Loonwerkers die het mest uitrijden verzorgen vinden het lastig om deze extra kosten door te berekenen. Nog een rem op de verkopen is de wetgeving. Loonwerkers wachten de wet af over water toevoegen en registratie en daardoor blijven investeringen uit.
Nabij-infrarood (NIR)-systemen zijn al jaren op de markt. De NIR-sensor op een giertank bepaalt de hoeveelheid stikstof, fosfor, kalium of ammonium die de mest bevat en dat maakt het mogelijk om basis van een taakkaart gericht plaatsspecifiek te doseren. De nauwkeurigheid van de ijklijnen daarbij worden steeds beter. Hoe langer en meer het systeem wordt gebruikt, des te meer data beschikbaar zijn.

Opvallend is dat het NIR-systeem in het buitenland wel goed verkoopt. Hans Huisjes van de SVgroup meldt dat het Veenhuis Nutri-Flow-systeem al lang praktijkrijp is, maar dat de verkopen tot dusver achterblijven. Terwijl Veenhuis juist in andere landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, wel meerdere systemen verkocht.

Vervaet heeft ruim 100 NIRS-systemen verkocht op zelfrijders. Dit jaar staan er 18 NIR-sensoren in de planning. Het systeem komt van John Deere en is volledig geïntegreerd in de Vervaet-machines en kost 23.500 euro zonder gps. Ook daar komt de interesse met name uit het buitenland. "In het buitenland zijn er vaak geen laboratoria die bij wet bepalen wat de samenstelling is van mest bij aan- en afvoer. Dan is een eigen NIR-sensor dus echt een toevoeging. In Nederland moet de toegevoegde waarde volledig komen uit het efficiënter te bemesten", zegt Jonathan Hoekman van Vervaet.
Bron: Nieuwe Oogst, 27/03/2020
Publicatie: 27-03-2020