De wereld is voor slechts 8,6% circulair

In 2020 is de wereldwijde economie voor 8,6% circulair – twee jaar geleden was het nog 9,1%. We onttrekken dus relatief steeds meer aan de aarde. Dat is de belangrijkste conclusie van het Circularity Gap Report 2020. Na de bouw (38,8 miljard ton) is de netto onttrekking van (delf-)stoffen voor de landbouw het grootste (21,3 miljard ton per jaar).

Daarna komen pas sectoren als mobiliteit, consumentenproducten, en de dienstensectoren.

In de landbouw betreft het vooral nutriënten (meststoffen) die voor de groei van gewassen nodig zijn. Een deel van deze onttrekking gaat natuurlijk via o.a. mest vanuit de veehouderij weer naar de gewassen toe (=hergebruik). Toch is het zo dat een groot deel verdwijnt uit de voedselketen, en daardoor is de landbouw de op een na grootste netto-gebruiker van fossiele nutriënten.

Ten grondslag aan de algemene negatieve ontwikkeling liggen volgens de onderzoekers drie trends:

  • Het gebruik van fossiele materialen en energie neemt nog steeds toe, in een hoger tempo zelfs. Sinds 1970 is het jaarlijkse gebruik van fossiele materialen verdrievoudigd. Het tempo is ook hoger dan de groei van hergebruik van materialen en energie.
  • Steeds meer materialen worden vastgelegd in gebouwen en machines. Hier worden voornamelijk fossiele materialen voor gebruikt.
  • Hoewel in delen van de wereld het hergebruik van reststromen toeneemt, ligt dit op een veel te laag niveau. Bovendien ontbreekt het aan innovatie om tot goede producten te komen, waardoor ook de kwaliteit van deze herwinbare producten te vaak te wensen overlaat.

Als je naar de verschillende landen in de wereld kijkt is er een relatie te zien tussen het welvaartsniveau en de afstand tot circulair zijn: hoe rijker het land, hoe meer we de aarde uitputten.

Onderstaand plaatjes laten deze relatie zien. De onderzoekers stellen dat in feite ieder land in de wereld nog een ontwikkelingsland is op dit terrein. Het gebruik van de gemiddelde Nederlander is ongeveer 3x van wat de aarde op lange termijn aan kan.

Het onderzoek is verricht door CGRi, het Circularity Gap Reporting Inititative. Partners van het initiatief zijn toonaangevende organisaties als United Nations Development Program, Wereld Natuurfonds, en bedrijven als Philips en DSM.

Het volledige rapport is hier te downloaden.

De wereld is voor slechts 8,6% circulair
Auteur: Jan Roefs
Bron: https://www.circularity-gap.world/
Publicatie: 20-03-2020