Pilot mineralenconcentraat met twee jaar verlengd
Mineralenconcentraat is een stroom die ontstaat in de mestverwerking, wanneer een dunne fractie via omgekeerde osmose wordt ontdaan van water. Dit concentraat moet voldoen aan een aantal voorwaarden: zo moet minimaal 90% van de stikstof anorganisch zijn en moet de verhouding tussen stikstof en fosfaat minimaal 15 zijn.
Deze producten sluiten goed aan bij de LNV-kringloopvisie om kunstmest te vervangen door hoogwaardige producten uit dierlijke mest. Hiervoor is sinds een aantal jaren een pilot opgenomen in het mestbeleid, waar dit mineralenconcentraat kan worden aangewend – binnen de totale stikstofgebruiksnorm – maar boven de gebruiksnorm voor stikstof uit dierlijke mest.
De pilot is beperkt tot maximaal tien bedrijven, die zijn erkend door de Nederlandse overheid, en het betreft maximaal 20.000 hectare.
Ook in Europees verband wordt gewerkt aan meer gebruik van herwinbare meststoffen, onder anderen via het SAFEMANURE-onderzoek. Dit traject loopt naar verwachting tot mei 2020, waarna de Europese Commissie met een richtsnoer wil komen voor dergelijke producten. De eerste resultaten van dit onderzoek zijn onlangs naar buiten gebracht en worden op 27 november tijdens Manuresource gepresenteerd.
Omdat het richtsnoer op zich laat wachten, en de pilot mineralenconcentraat tot 31 december 2019 loopt, heeft de minister besloten de pilot met twee jaar verlengen tot 31 december 2021.
Doel hiervan is om de bedrijven die nu participeren voor de komende twee jaar zekerheid te bieden dat het product dat zij maken op deze wijze afgezet kan worden.
De minister verwacht dat er na 2021 een generieke mogelijkheid is om mineralenconcentraat en soortgelijke producten op deze wijze aan te wenden, en er van een uitzonderingspositie dus geen sprake meer hoeft te zijn.
