CDM: 'Bemesting met dierlijke mest hoger is dan de gebruiksnormen'
In berekeningen met het model INITIATOR is berekende bemesting boven de gebruiksruimte sinds 2010 jaarlijks gemiddeld 24.000 ton stikstof met een variatie van 0 tot 43.00 ton stikstof. Voor fosfaat gaat het om gemiddeld 8.000 ton met een variatie van 0 tot 15.000 ton per jaar. De berekende bemesting boven de gebruiksruimte concentreert zich in de provincies Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel en Noord-Brabant, met het hoogste overschot in Noord-Brabant.
De onzekerheidsmarge in de berekende bemesting boven de gebruiksruimte in die gevallen waar een bemesting boven de gebruiksruimte wordt berekend loopt voor stikstof van -32 tot 29 kilo stikstof per hectare en voor fosfaat van 0 tot 27 kilo per hectare op het schaalniveau van landbouwdeelgebied.
De onzekerheid in de berekende bemesting boven de gebruiksruimte wordt voornamelijk bepaald door de onzekerheid in mate waarin de gebruiksnormen worden aangehouden en de mate waarin mest wordt geaccepteerd door akkerbouwbedrijven en de onzekerheid in excreties. Daarnaast zijn er ook beperktere invloeden van onzekerheden in de gasvormige stikstofemissie en export.
Een berekening op basis van de Vervoersbewijzen Dierlijke Mest en de mestgiften op bedrijven van het Bedrijveninformatienetwerk duiden er op dat er minder dierlijke mest naar de akkerbouw wordt getransporteerd dan wordt berekend met INITIATOR. De mate van berekende bemesting boven de gebruiksnorm met INITIATOR lijkt daardoor eerder een onderschatting dan een overschatting.
Een deel van de berekende bemesting boven de gebruiksruimte wordt waarschijnlijk verklaard doordat de werkelijke mestproductie hoger is dan de mestproductie op basis van de forfaits. Dit vraagt om een nadere analyse. Het is daarom belangrijk om zowel de forfaits als de rekenmethodiek voor excreties en gasvormige emissies regelmatig te actualiseren en op elkaar af te stemmen.
Meer informatie is te vinden in de publicatie 'Analyse van de mestmarkt in Nederland over de periode 2018-2022'.