Inventarisatie technieken mestbewerking op boerderijschaal

Mestverwerking is een middel om tot lagere emissies, meer circulariteit en/of hogere inkomsten te komen. Van een aantal technieken is het prima mogelijk om deze op boerderijschaal toe te passen. Wageningen Livestock Research inventariseerde de mogelijkheden.

In het rapport is in totaal 26 bestaande en nieuwe technologieën geïnventariseerd die ingezet kunnen worden voor mestbewerking op boerderijschaal. Hierbij hebben de onderzoekers ook gekeken naar welke mestproducten uit nieuwe stalconcepten geschikt zijn om te verwerken en zodoende de meststromen beter te verwaarden. De technieken zijn beschreven, de benodigde kwaliteit van de meststroom is bepaald en men geeft een idee over de potentie voor toepasbaarheid op boerderijschaal van deze technieken of combinaties ervan.

De inventarisatie is gedaan in het project PPS Betere Stal Betere Mest Betere Oogst, waar naar de beste ‘mestoplossingen’ wordt gezocht voor mest uit nieuwe stalsystemen met dagontmesting en/of scheiden van mest aan de bron.







 

Inventarisatie technieken mestbewerking op boerderijschaal
Auteur: Jan Roefs
Bron: Wageningen Livestock Research
Publicatie: 10-10-2024