Hogere ondergrens in emissieberekening lost niet alle vergunningproblemen op

Een onderzoek van TNO en de Universiteit van Amsterdam in opdracht van het Interprovinciaal Overleg heeft nog niet tot een advies voor het hanteren van een nieuwe ondergrens geleid bij berekeningen over stikstofdepositie die via het programma Aerius Calculator worden gemaakt. Wel is duidelijk dat de huidige ondergrens van 0,005 mol per hectare per jaar niet wetenschappelijk is onderbouwd. Aan het hanteren van een hogere drempel, kleven bovendien risico’s, zo maakt een impact- en juridische analyse duidelijk.

Bij het hanteren van een hogere stikstofdrempel, zullen er minder bedrijven vergunningplichtig worden en kunnen bedrijven die tot mei 2019 binnen het Programma Aanpak Stikstof (PAS) met een melding konden volstaan, weer legaal produceren. Voor PAS-melders geldt dat zij weer vrijgesteld kunnen zijn van een vergunningplicht.


Hoewel de emissie van deze bedrijven niet meer kan worden gelinkt aan depositie in een specifiek gebied, is deze uitstoot er nog wel. Het betekent daardoor dat er op landelijk niveau meer inspanningen nodig zullen zijn om de emissie tot het gewenste niveau omlaag te krijgen. Wanneer dat niet lukt is het volgens juristen niet uitgesloten dat de overheid door de rechter zal worden gedwongen om bestaande natuurvergunningen van bedrijven in te trekken.

Bron: Boerderij, 28/08/2024
Publicatie: 30-08-2024