Pilot 'Reinventing circulair dairy farming' van start 

Maandag 15 juli is het publiek privaat samenwerkingsproject 'Reinventing circulair dairy farming' van start gegaan. Hierin werken het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, Wageningen Livestock Research, Slootsmid, Nederlands Centrum Mestverwaarding, Hanskamp en Lely samen. Het pilotproject heeft als doel te onderzoeken hoe urine als kunstmestvervanger kan worden ingezet. 

In totaal kunnen er 100 melkveebedrijven 4 jaar deelnemen. Binnen de pilot kunnen de melkveebedrijven, die beschikken over een Lely Sphere stalsysteem, een CowToilet of een VrijlevenStal van Hanskamp, de mineralenstromen op een andere manier toepassen. Zo wordt data verzameld over de impact van deze de systemen, wat kan bijdragen aan de optimalisatie van het gebruik van de mineralenstromen.


Op de langere termijn kunnen de resultaten van deze pilot een rol spelen in de Europese discussie over kunstmestvervangers. Binnen het pilotproject worden jaarlijkse veldproeven uitgezet door Wageningen Livestock Research om de technische onderbouwing van de meststromen te onderzoeken. Samen met Slootsmid wordt ook onderzocht hoe de mestfracties moeten worden aangewend om de ammoniakemissie zo veel mogelijk te beperken. Via proeven wordt onderzoek gedaan naar de emissie bij toedieningstechniek, de werkingscoëfficient en optimale toedieningsmoment.


Voor de pilot zijn de deelnemende partijen op zoek naar melkveehouders die bereid zijn deel te nemen aan dit onderzoek. De inschrijving voor de pilot moet nog worden opengesteld en zal via de RVO verlopen. Geïnteresseerden kunnen zich alvast melden via sphere@lely.com en info@hanskamp.nl.  De exacte voorwaarden worden momenteel uitgewerkt door het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur.

Bron: Lely , 15/07/2024
Publicatie: 15-07-2024