Basiscursus pocketvergisting en nabewerkingstechnieken

Om meer zelfvoorzienend te worden op het gebied van energie en kunstmestvervangers kunnen landbouwbedrijven investeren in pocketvergisters en nabewerkingstechnieken. In de basiscursus van het demoproject Boost pocketvergisting en nabewerking worden verschillende technieken en hun voordelen beschreven.

Met pocketvergisters kunnen bedrijfseigen biomassastromen, zoals mest, worden vergist om hernieuwbare energie te produceren. Ook kan mest of digestaat bewerkt worden om hoogwaardigere meststoffen te maken. Deze nabewerkingstechnieken zijn goed te combineren met pocketvergisting, omdat de geproduceerde warmte en energie zo nuttig gebruikt wordt. Voor landbouwers die interesse hebben in deze technieken zijn twee cursussen ontwikkeld.

De basiscursus bevat kennismakende informatie die helpt om snel duidelijk te maken of pocketvergisting en/of verschillende nabewerkingstechnieken interessant zijn voor de landbouwer. De cursus bestaat uit verschillende pagina’s met informatie waarmee antwoord wordt gegeven op enkele basisvragen. Voor boeren die na het lezen van de basiscursus nog steeds interesse hebben in de technieken is een specialisatiecursus ontwikkeld. In de specialisatiecursus wordt besproken waarop gelet moet worden voor het investeren. Zo wordt er gekeken naar de praktische toepassing, rendabiliteit en (Vlaamse) wetgeving.

De basiscursus en specialisatiecursus zijn te vinden op de website van Inagro. Ook is daar meer informatie over het project Boost pocketvergisting en nabewerking te vinden.

Basiscursus pocketvergisting en nabewerkingstechnieken
Auteur: Nicky Kamminga
Bron: Inagro
Publicatie: 06-06-2024