Oekraïne gaat biomethaan naar Europa exporteren

Drie bedrijven gaan voor het eerst biomethaan uit Oekraïne aan Europa verkopen, aldus Regional Gas Company (RGC), het grootste gasdistributiebedrijf van Oekraïne. Dit melden het Financieel Dagblad en agro-chemie.nl.
Vooralsnog gaat het om relatief beperkte hoeveelheden en levering door drie bedrijven. De eerste leverancier is Gals Agro uit het noordwesten van Oekraïne. Gals Agro bestaat uit onder andere zeven boerderijen (suikerbieten, graan mais, tuinbouwgewassen, varkens, kalkoenen), twee suikerfabrieken en vier biogasinstallaties.
Het Nederlandse handelshuis STX gaat de verkoop van biomethaan via een virtueel handelspunt (VTP) inrichten.

De meeste fabrieken in Oekraïne gebruiken nu biogas om elektriciteit en thermische energie voor eigen gebruik te produceren. Maar een aantal bedrijven heeft geïnvesteerd om biogas op te werken tot biomethaan (groen gas) en om de installatie aan te sluiten op het gasnet. De Russische invasie was de reden om deze stappen te zetten.
Volgens experts heeft Oekraïne de potentie om een grote speler te worden op de Europese biomethaanmarkt vanwege het grote landbouwareaal. De verwachting is dat het land tegen 2050 tot 8 miljard m3 per jaar aan biomethaan kan produceren.
Oekraïne gaat biomethaan naar Europa exporteren
Auteur: Jan Roefs
Bron: Financieel Dagblad en agro-chemie.nl
Publicatie: 17-03-2023