Gevangenisstraf van oud eigenaar BioSpares omgezet in taakstraf

Het gerechtshof in Den Bosch heeft de oud eigenaar mestvergistingsbedrijf BioSpares in Nistelrode vrijdag 27 januari een taakstraf van 180 uur opgelegd wegens milieudelicten waar hij voor verantwoordelijk wordt gehouden in 2014 en 2015. De man vocht in een hoger beroep een veroordeling in 2017 aan. Toen werd hij door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk.

In de voorbije maanden onderhandelde de advocaat van de verdachte met het Openbaar Ministerie over een lagere straf. Samen legden ze het voorstel om de eerdere veroordeling om te zetten in een taakstraf twee weken voor bij het gerechtshof. De rechter heeft nu conform deze proces-afspraak uitspraak gedaan.


In ruil voor de lagere straf bekent de verdachte schuld aan de zaken die hij in 2017 ontkende. Ook werkte hij mee aan een vlotte afwikkeling van het hoger beroep. Hij zag bijvoorbeeld af van het horen van diverse getuigen en deskundigen.


De veroordeling betreft een drietal milieuovertredingen die werden vastgesteld in 2014 en 2015. Eenmaal werd mestwater in het riool gedumpt, eenmaal werd mest opgeslagen in een illegaal en na een tijdje lekkend bassin. Daarnaast werd de ondernemer niet adequaat handelen verweten toen de vergister eind 2015 honderden kubieke meters mest lekte.

Bron: Brabants Dagblad, 28/01/2023
Publicatie: 30-01-2023