Vervoersverbod vanwege vogelgriep in Geesteren

In Geesteren in de provincie Overijssel is bij een kleinschalige houderij van kippen en sierwatervogels vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de in totaal circa 120 sierwatervogels en kippen geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In de 10 kilometerzone liggen 21 pluimveebedrijven die met een vervoersverbod te maken hebben.

Het bedrijf is in contact geweest met een eerdere besmetting in het 10 kilometergebied waar de eigenaar vogels van aangekocht had. In de 1 kilometer zone van het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometerzone van het besmette bedrijf liggen 8 andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden gescreend op vogelgriep.


In de 10 kilometerzone liggen 21 pluimveebedrijven.  In de 10 kilometerzone geldt een vervoersverbod. Het bedrijf ligt in een regio waar de ophokplicht was ingetrokken. In de 10 kilometerzone rond het besmette bedrijf geldt nu wel een ophok- en afschermplicht.

Bron: Ministerie van LNV, 21/09/2022
Publicatie: 22-09-2022