Heeft u interesse om deel te nemen aan het project 'Verbetering bodemkwaliteit in Polen'?

Onlangs kwamen verschillende Nederlandse bedrijven, RVO en de Landbouwraad in Warschau bij elkaar om het project 'Improving soil quality Poland' te bespreken. Het doel is dat een groep Nederlandse bedrijven samen de Poolse markt te benaderen, in een publiek-private samenwerking met steun van RVO en de Nederlandse ambassade in Polen. De focus ligt op hoogwaardige gewassen als aardappelen en vollegrondstuinbouw. Meer bedrijven zijn welkom om mee te doen, zeker ook leveranciers van organische meststoffen!

In 2019 zijn de Landbouwraad in Warschau en NCM een eerste kleinschalig project op het gebied van bodemkwaliteit gestart. Een van de doelen was om het kennisniveau over bodembeheer en de organische stof in de bodem te verhogen. Dit is zeer relevant in Polen, waar de bodems meestal zanderig zijn met heel weinig organische stof en zeer lage fosfaat- en kaliumvoorraden. De bodemkwaliteit in Polen behoort tot de laagste van de EU, met een gemiddelde opbrengst van slechts 60% van het gemiddelde. Extreem weer met hitte, hevige regen en droogteperiodes vergroten de noodzaak om de bodemkwaliteit te verbeteren. Tijdens dit eerste project is er onder andere een (goed gewaardeerde) e-learning gemaakt door Agriholland, met de steun van drie Poolse instituten en de landbouwraad, een boekje ‘Landbouw en bodemkwaliteit in Polen’ en eerder de ‘Handleiding export mest naar Polen 2017’.

PIB Verbetering bodemkwaliteit Polen
Een ander doel van dit eerste project was om de interesse aan zowel Nederlandse als Poolse zijde te peilen om een PIB-project voor de langere termijn te starten.
Een PIB (Partners in International Business) is een project van 1 tot 3 jaar waar de Nederlandse overheid (RVO en ambassade) en Nederlandse bedrijven samen werken om de exportpositie te verbeteren. Denk hierbij aan promotie (NL Branding, gezamenlijke beursdeelnames e.d.), matchmaking met Poolse bedrijven, of economische diplomatie om specifieke vraagstukken of knelpunten t.a.v. markttoegang of marktordening mee op te lossen.

Op maandag 29 augustus is in Nederland een kick off meeting gehouden met deelname van diverse Nederlandse bedrijven, RVO, WTC Twente (als beoogde penvoerder) en de Landbouwraad in Warschau. Oorspronkelijk zou NCM de penvoerder zijn, maar omdat de scope aanmerkelijk breder is geworden dan alleen export van organische meststoffen heeft WTC Twente dit overgenomen.
Dat neemt niet weg dat leveranciers van meststoffen en bodemverbeteraars niet welkom zijn, want tekorten aan aanvoer van nutriënten en van organische stof zijn wellicht het grootste knelpunt, en dus ontzettend belangrijk om de bodem in Polen te verbeteren
Kortom, als u als Nederlands bedrijf (eventueel al aanwezig in Polen) past in dit profiel en de Poolse markt wilt betreden of uw positie er versterken, dan nodigt men u uit om bij het project aan te sluiten. Het is de bedoeling om dit jaar met de PIB te beginnen met het ondertekenen van het convenant.
Hiervoor kunt u contact met ons opnemen of direct met Freerk Faber (directeur WTC Twente en beoogd penvoerder van de PIB) voor meer informatie f.faber@wtctwente.eu

Tijdens Agroshow Bednary (23-25 september) is het huidige consortium al aanwezig met een Nederlands Paviljoen. Het paviljoen wordt georganiseerd door WTC Twente en ondersteund door de Ambassade. Zowel Freerk Faber van WTC Twente als Landbouwraad Carolien Spaans zijn er dan aanwezig.

Heeft u interesse om deel te nemen aan het project 'Verbetering bodemkwaliteit in Polen'?
Auteur: Jan Roefs
Bron: Landbouwraad Polen
Publicatie: 16-09-2022